Over Willemina Wereld

In November 2012 is er naar aanleiding van een oproep van de gemeente in de Geldersche Post een plan ingediend voor herbestemming van de locatie Wilhelmina school te Varsseveld. Blij verrast dat de gemeente mensen wilde betrekken bij de invulling van het pand heeft Lilian de Jong een plan ingediend voor een creatief centrum met daarbij de vermelding dat het plan niet compleet is maar het zeker het onderzoeken waard was.

812543_206125622863145_448305044_o

Ideeën, mensen, inspiratie, verbinding -> alles komt samen in Willemina Wereld
(tekening door Ron Peet)

Dat het plan het onderzoeken waard is bleek wel na openbaarmaking op Facebook en de vele reacties die daarop kwamen. Hieruit is een samenwerking ontstaan tussen ons, Lilian de Jong en Saskia Neijland. We hebben het plan breder getrokken en verder uitgewerkt met onder andere ideeën en reacties van medeburgers. De aanvulling op het reeds ingediende plan door Lilian is in december nagestuurd.

Dit burgerinitiatief heeft de naam “Willemina Wereld” gekregen, een spontane, creatieve en passende naam, bedacht door een enthousiaste inwoner en meedenker uit Varsseveld.

Mogen wij jullie Willemina Wereld presenteren zoals wij het voor ons zien?
Willemina Wereld is een dynamische ontmoetingsplek waar mensen uit Varsseveld en omstreken samenkomen. Mensen die elkaar niet zomaar zouden ontmoeten. Mensen die elkaar niet vanzelfsprekend zouden ‘aanspreken’.
Wij willen met Willemina Wereld een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en onderlinge betrokkenheid binnen Varsseveld.
Een eigenzinnige creatieve aanpak en een streven naar duurzame contacten tussen mensen staat voorop.
Creativiteit is het middel, verbinding het doel.
Willemina Wereld zal een plek zijn van waaruit Varsseveld en de regio groeien in tijden van krimp.

Sociaal Maatschappelijk
Binnen Willemina Wereld is ruimte voor jong en oud om talent, passie en vaardigheden te ontdekken, te delen en te ontplooien. Mensen krijgen de mogelijkheid om te onderzoeken wat bij ze past, eigen keuzes te maken en het beste uit zichzelf te halen. Alleen dit zorgt al voor meer levensvreugde en sterkere verbindingen.
Willemina Wereld is een plek waar mensen, jong en oud, met of zonder beperking, samen kunnen leren, werken en elkaar helpen. Dat creativiteit verbind hebben tal van projecten over heel de wereld al bewezen.

Veel ouderen zitten (werkeloos) thuis terwijl zij graag nog willen meedoen in de samenleving. Het aanbod voor kinderen en jongeren in Varsseveld is vrijwel nihil waardoor jonge gezinnen zelfs overwegen Varsseveld te verlaten. Jeugd hangt op straat en parkeerplaatsen rond omdat zij nergens terecht kunnen. De oudere jongeren vertrekken uit het dorp om te studeren maar zien geen reden om terug te keren naar een dorp dat voor hen niet veel te bieden heeft.
Willemina Wereld heeft voor alle partijen iets te bieden. Wij zijn er ook van overtuigd dat mensen elkaar wat te bieden hebben. Te denken valt aan een lokaal voor ambacht en techniek waar ouderen de jongeren leren wat hun ouders niet meer kunnen (bijvoorbeeld het maken van kleding en het repareren van spullen), een lokaal voor schilderen en beeldhouwen waar samen gewerkt kan worden aan een kunstwerk en Willemina’s keuken waar samen gezellig koken en genieten centraal staat.

Het draagt te ver om hier nu al onze ideeën te benoemen, maar we hebben er nog veel meer!

Ook het buitenterrein van de locatie biedt tal van mogelijkheden. Er is ruimte voor een tuin waar groente verbouwd kan worden en van de opbrengst kan weer samen gekookt worden. Er is een tuin met bloemen en planten. Er is ruimte voor een klimbos waar kinderen met boomstammen kunnen sjouwen en hutten kunnen bouwen. Onderhoud van gebouw, tuin en erf gebeurd door jong en oud samen. Ook hier weer verbinding door samen te DOEN. Modern noaberschap.

Dit burgerinitiatief wordt breed gedragen door de Varsseveldse bevolking die zoals eerder gezegd actief meedenkt en meedoet. Vanuit de “online samenleving”op de Facebook pagina hebben we al honderden volgers.
Het initiatief wordt ook van harte gesteund door Varssevelds Belang die in dit initiatief een vernieuwende, unieke en aanvullende waarde voor Varsseveld ziet.
De Vereniging Kleine Kernen heeft contact met ons opgenomen en hebben aangegeven dit plan ook van harte te ondersteunen.

Duurzaam Samenwerken
Het plan omvat meer dan alleen samenwerking van individuen. Wij willen ook samenwerken met grotere partijen. Er zijn al diverse contacten met organisaties gelegd.
Daarnaast willen wij een link leggen met het bedrijfsleven in Varsseveld en omstreken. Wij bieden kansen en concrete mogelijkheden voor maatschappelijk betrokken ondernemen. In deze tijd is duurzaam en bewust omgaan met afval een grote uitdaging. Rest producten van bedrijven kunnen wij gebruiken als werkmateriaal.
Ook creeren we een flexwerkplek voor creatieve ondernemers en co-createurs, die elkaar op een inspirerende plek kunnen ontmoeten en desgewenst samenwerken. Wij kunnen ook een bijdrage leveren in de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt door kinderen en jongeren kennis te laten maken met diverse materialen en technieken en ondernemers uit de regio kunnen zich bij ons profileren. Ook bieden we plaats voor (maatschappelijke) stages. Klik hier voor meer info over mogelijke activiteiten binnen dit plan.

Cultuur Historisch
Een ander zeer belangrijk punt is het schoolgebouw zelf.
In de school zit reeds een 4e generatie Varssevelders. Het is een van de weinige karakteristieke cultuur- historische gebouwen die we nog kennen in Varsseveld.
Varssevelders willen heel graag dat het gebouw behouden blijft.cropped-images.jpg

Het plan voor Willemina Wereld is daadwerkelijk gebaseerd op het gebouw. Het gebouw heeft sfeer, een open karakter (zowel van binnen als van buiten), mooie lichte lokalen en het heeft een groot plein en een grasveld dat ook ingezet en gebruikt zal worden.
Het gebouw is goed bereikbaar en ligt in een rustige omgeving zonder veel verkeer, en toch midden in het dorp. Het is gebruiksvriendelijk voor alle leeftijden, grotendeels gelijkvloers en met toiletten voor alle leeftijdsgroepen.
Door de invulling die wij er aan geven behoudt het gebouw zijn mooie karakter, uitstraling en de sociaal maatschappelijke functie.
Wij willen het gebouw (her)gebruiken zoals het nu is. De Wilhelmina School is een prachtig gebouw dat als een jas past bij dit plan of andersom. De praktische activiteiten die we voor ogen hebben zijn niet mogelijk in Het Borchuus en de Kwaksmölle. Dit is door beide partijen beaamd tijdens onze contacten met hen.

DE Kans
Inwoners van Varsseveld zijn erg betrokken en enthousiast en bieden nu al belangeloos diensten en kennis aan om Willemina Wereld tot een succes te maken. Willemina Wereld is dé kans om Varsseveld duurzaam te versterken en voor de gemeente is het dé kans om te laten zien dat het daadwerkelijk burgerinitiatieven ondersteund.

Elementen van de Agenda “Achterhoek 2020” komen samen in de Willemina Wereld, evenals punten uit het voorstel “leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen 2013-2015” van Provinciale Staten.

Wij bieden de gemeente een concrete oplossing voor een deel van actuele en toekomstige problemen op sociaal maatschappelijk gebied waarbij de uitwerking van dit plan ook een preventieve zorgmaatregel zal vormen.
Denkend aan de WMO regeling bieden wij ook hier kansen.
Kortom, met Willemina Wereld kan Varsseveld er een prachtige voorziening bij hebben waar veel mensen een bestemming kunnen vinden, op velerlei manieren.

Let wel: of we daadwerkelijk met Willemina Wereld in de school kunnen starten is afhankelijk van wat de gemeente beslist mbt de herbestemming / verkoop van het gebouw en het bijbehorende complex. Wij doen ons best om een totaalplan, inclusief financiele  haalbaarheid op te stellen, het wachten is op groen licht van de gemeente.
We zijn in gesprek…
Help ons door je te laten horen; schrijf hieronder waarom je denkt dat dit het beste plan voor deze locatie is!

Advertenties

6 thoughts on “Over Willemina Wereld

 1. Er is in ons land al veel te veel afgebroken. Wat weg is, komt nooit meer terug. Bij ons in het dorp is ook een oude school in ere hersteld en is nu het bruisend middelpunt van talloze activiteiten, een nieuw kloppend hart in een sociaal afbrokkelende gemeenschap.
  Als er al zoveel positieve reacties loskomen van mensen die mogelijkheden zien om –in welke vorm dan ook – een bijdrage te leveren aan het slagen van dit project, moet het plaatselijk bestuur toch ook de ogen open gaan voor de kansen die dit initiatief biedt?

  Linda van Breda

  • Dank je wel Linda, voor je reactie. Wat fijn dat jij zelf al kunt ervaren hoe een dergelijk project kan werken, in welk dorp woon je? Wij delen je idee mbt het plaatselijk bestuur, al is het voor ons nog erg afwachten wat men gaat beslissen, … (snel) geld en weinig tijd speelt hierbij een grote rol. Maar wij gaan door, want wij geloven in dit plan! En inderdaad, met ons gelukkig heel veel anderen!

   • Hi Saskia,
    Ik woon in Boven Leeuwen. Ik heb Lilian ook al de link van onze oude school gestuurd en haar uigenodigd om op 11 mei een festival bij te wonen, georganiseerd door mensen uit Boven-leeuwen en wordt gehouden in en rondom de school. Je bent van harte welkom!
    groet, Linda
    http://www.dulper.nl/

   • Hallo Linda, wat leuk, dank je wel! We gaan zeker bekijken of we kunnen komen, het klinkt goed!

 2. Wat een mooi initiatief. Jammer dat ik in Tiel woon. Ik zou er anders graag een steentje aan bijdragen. Ik herinner me de zolder waar we vroeger op school handenarbeid kregen: naar hartenlust kleien, emailleren, schilderen…en de gezamenlijke ruimte waar we gingen volksdansen, toneel, zingen, dammen, schaken, etc, etc. Het zou fantastisch zijn deze creativiteit via dit prachtige pand levend kan worden gehouden. Ik zal duimen voor een positieve afloop. Succes.

  • Hallo Marjan,
   mooi om te lezen welke herinneringen je hebt aan dit gebouw en wat je daar allemaal kon doen. Maar ook al woon je nu in Tiel, je kunt nog altijd iets bijdragen, namelijk precies wat je nu al doet, uiting geven aan je gevoel en laten weten dat je dit plan een warm hart toedraagt, dat is heel belangrijk! We werken er hard aan, en kunnen dat het beste samen met anderen omdat Willemina Wereld niet alleen voor ons maar voor iedereen een geweldig mooie kans is in Varsseveld. Als je dat kunt uitdragen, kun je er ook van profiteren, “zelfs” als Tielse! Kom tzt bij ons voor een leuke workshop of andere activiteit en trek de banden aan. Je bent van harte welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s